Heeft Jezus de wet afgeschaft?


Heeft Jezus de wet afgeschaft?


door Debby van Galen

11 augustus 2022


Het wordt al eeuwen vanaf de kansels gepredikt: Jezus heeft de Wet (van Mozes) vervuld en daarmee heeft de Thora afgedaan; we leven nu door genade alleen en hebben de Wet niet meer nodig. Een uitdaging biedt zich daarmee aan, want welk koninkrijk kennen wij dat niet wordt bestuurd binnen de kaders van wetgeving?


Tegelijkertijd zijn er ontzettend veel mensen die, alhoewel in Jezus gelovend, toch in grote onzekerheid over hun eigen oprechtheid en redding zijn. Blijkbaar mist er iets om die onzekerheid op te heffen. Is er iets wat deze mensen kan helpen om met grote vreugde uit te zien naar hun ontmoeting met de Verlosser van de wereld, Jezus?


Toen de mens in de hof van Eden van de HEERE de instructie kreeg, dat hij van iedere boom in de hof mocht eten behalve van de Boom der kennis van Goed en Kwaad, was de mens vrij van elke veroordeling door enige wet omdat hij in God was; hij wandelde met God in volkomen harmonie en intiem vertrouwen. Het moment dat de man en vrouw ervoor kozen om af te wijken van Gods instructie en toch at van die boom, kozen zij ook voor het verbreken van die harmonie en de vertrouwelijk omgang met God. Zij ontvingen kennis van goed en kwaad, en waren zich bewust geworden van hun schuld en schaamte. De noodzaak om die kennis in goede banen te leiden werd een feit. Het geven van de Thora was daarom noodzakelijk, en wel om twee redenen:


1. de relatie tussen God en Zijn volk, en de menselijke relaties onderling, kaders te geven waarbinnen een veilige omgeving voor de mens werd geschapen om tot diens volle potentie te komen 


2. om de blauwdruk te bieden voor wat Jezus tot stand zou brengen.



In het Nieuwe Testament lezen we wat Jezus onderwees over het nut en de functie van de Thora:

Johannes 1:17 Want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen.

Mattheüs 5:17 Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen.


Het opmerkelijke is, dat het woordje ‘niet’ in veel gevallen in predikingen wordt genegeerd en precies het omgekeerde wordt verkondigd: Jezus is volgens deze predikers gekomen om de wet te volbrengen, wat men verstaat als 'verouderd verklaren en dus irrelevant', zodat wij nu onder de genade van Christus zijn gekomen. De Wet is volgens deze leer volkomen nutteloos en dus overbodig; het zou niet verenigbaar zijn met Gods genade. Alleen, dat is niet wat er staat. 

Eerst is de wet door Mozes gegeven, daarna kwam Jezus om de Wet van Mozes door genade en waarheid naar het volgende level te brengen, d.w.z. aan te vullen tot perfectie. Dat is in essentie de betekenis van het woord 'vervullen', zoals dat in het Hebreeuws wordt verstaan.


Voor degenen die de Wet van Mozes willen afwijzen, is mijn vraag: hoe zou je het vinden om te leven in een land zonder wetten? Hoe zullen we dan onze kinderen leren, dat het wijs en veilig is om voor rood licht te stoppen? Geen wet betekent ook: geen pijnlijke gevolgen voor daden die een ander schade toebrengen; er zal altijd vol genade en zonder veroordeling naar een persoon worden gekeken. Hoe zouden we onze kinderen uitleggen, waarom iemand die hun heeft aangereden, omdat die ander bijvoorbeeld een rood licht negeerde, geen straf zou krijgen? Dit is toch onbestaanbaar in een rechtvaardige maatschappij?


Jezus kwam om de ware uitleg van de Wet en de genade als fundering voor de Thora te bevestigen en bekrachtigen. In Zijn tijd werd daar reikhalzend naar uitgezien: o.a. daaraan zou de ware Messias worden herkend. De Wet afwijzen, wat velen voorstaan, leidt tot wetteloosheid wat weer leidt tot goddeloosheid; de Wet hanteren vanuit de volle zekerheid dat die door Jezus is geperfectioneerd leidt tot gerechtigheid, vrede en vreugde. In de praktijk betekent dit, dat diegenen die zeggen discipelen van Jezus te zijn zich uit dankbaarheid aan Hem willen laten leiden door de principes en richtlijnen die God in Zijn Woord heeft bepaald en die handhaven als hun maatstaf in woord en in daad. Door de uitstorting van Zijn Geest heeft Hij het mogelijk gemaakt dat iedere volgeling van Jezus zich in gehoorzaamheid laat trainen door het onderwijs van Zijn Woord, zonder veroordeling door de Wet wat door het geloof in Jezus mogelijk is gemaakt. Oordeel wordt bewaard voor de tijd dat Jezus als Koning op aarde Zijn rechtvaardig vonnis komt vellen en zal regeren. Waar zou dit anders op gebaseerd zijn, dan op de Thora? Psalm 2 is daar duidelijk over.


Lees ook: Redding door Thora?

Alle artikelen worden je gratis aangeboden door Debby van Galen.

Bedanken met een blijk van waardering?

Klik op de donatieknop en maak je keuze.

Share by: